poniedziałek, 16 grudnia 2013

Pieczone ziemniaki



Kuchnia u Kowalskiej. Od Pani Kuchcikowej

Dzisiaj tak inaczej. Tak prosto, pięknie i smacznie. Tradycyjne ziemniaczki można również tak pięknie upiec. Do przygotowania tej "potrawy" potrzebne nam:

  • ziemniaki :) 
  • olej
  • sól i ulubione przyprawy (np. papryka, zioła prowansalskie)

Przygotowanie:


Kroimy surowe ziemniaki co ok. 2 milimetry przez całą długość (uważamy, żeby nie przeciąć ich przy końcach). Układamy na blasze wyłożonej papierem, smarujemy olejem każdego ziemniaczka i posypujemy solą i innymi przyprawami.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut. Jeśli nasz piekarnik ma taką możliwość to ostatnie 10 minut pieczemy sam spód.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz